Μπλίντσικι με μοσχαρίσιο κιμά
Η Ιστορία των Μπλίντσικι
Τα μπλίντσικι (blinchiki) είναι παραδοσιακές ρώσικες και ανατολικοευρωπαϊκές κρέπες, που έχουν βαθιές ρίζες στη σλαβική κουζίνα. Η προέλευσή τους χρονολογείται από την αρχαιότητα και συνδέεται με εορτασμούς που σηματοδοτούν το τέλος του χειμώνα και την έλευση της άνοιξης. Η γιορτή Μασλενίτσα στη Ρωσία, μια εβδομάδα αφιερωμένη στην κατανάλωση μπλίντσικι, είναι από τις παλαιότερες παραδόσεις που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Τα μπλίντσικι μοιάζουν με τις γαλλικές κρέπες, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετική υφή και γεύση. Συνήθως γεμίζονται με γλυκές ή αλμυρές γέμιση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ένα από τα πιο αγαπημένα γεμίσματα είναι το μοσχαρίσιο κιμά, που συνδυάζει την απαλότητα της κρέπας με τη νοστιμιά του μαγειρεμένου κρέατος.
Πώς να Φτιάξετε Μπλίντσικι με Μοσχαρίσιο Κιμά
Υλικά
Για τις κρέπες:
- 2 αυγά
- 250 ml γάλα
- 125 ml νερό
- 150 γρ. αλεύρι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο)
- Λίγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- ½ κ.γ. πάπρικα ή μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- 50 ml ζωμός κρέατος ή νερό
Σερβίρισμα & Συνοδευτικά
Τα μπλίντσικι με μοσχαρίσιο κιμά σερβίρονται ζεστά, συνήθως με μια κουταλιά ξινή κρέμα (smetana) ή γιαούρτι από πάνω. Μπορούν επίσης να συνοδευτούν με μια φρέσκια σαλάτα ή τουρσί για πιο έντονη γεύση.
Ένα παραδοσιακό ρώσικο ρόφημα όπως το τσάι με λεμόνι ή ένα ποτήρι κεφίρ είναι ιδανική επιλογή για να ολοκληρώσει το γεύμα.
Καλή απόλαυση!