Πισία με ανθότυρο ή πατάτα
Τα πισία είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά εδέσματα της ποντιακής κουζίνας, με ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Πρόκειται για αφράτες, τηγανητές ή ψητές πιτούλες, γεμιστές με διάφορα υλικά, όπως ανθότυρο, πατάτα ή ακόμα και κιμά.
Η Ιστορία των Πισίων
Τα πισία έχουν την καταγωγή τους από τον Πόντο και συνδέονται με τη μαγειρική παράδοση των Ελλήνων της περιοχής. Ήταν ένα αγαπημένο έδεσμα στις οικογένειες, καθώς η παρασκευή τους ήταν απλή και οικονομική, αξιοποιώντας τα βασικά υλικά που υπήρχαν σε κάθε σπίτι: αλεύρι, νερό, μαγιά και μια γέμιση από τυρί ή πατάτα. Τα πισία συχνά ετοιμάζονταν σε γιορτές, οικογενειακά τραπέζια και ως κολατσιό για τα παιδιά ή τους εργάτες στα χωράφια.
Η Παρασκευή των Πισίων
Υλικά για τη Ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή μαγιά
- 250 ml χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Υλικά για τη Γέμιση
Με Ανθότυρο
- 250 γρ. ανθότυρο ή φέτα (ή συνδυασμός)
- 1 αυγό (προαιρετικά)
- Πιπέρι και λίγο δυόσμο ή άνηθο για άρωμα
Με Πατάτα
- 2-3 πατάτες βρασμένες και λιωμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο και σοταρισμένο
- 50 γρ. φέτα (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο
Τα πισία σερβίρονται ζεστά και τρώγονται ευχάριστα είτε ως σνακ είτε ως συνοδευτικό σε ένα παραδοσιακό τραπέζι.
Καλή απόλαυση!