0 items

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Slide

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα για παραγγελίες από 50€ και μέχρι 2,5Kg | Εξυπηρέτηση πελατών: +30 2510 831643

Το καλάθι είναι άδειο

Πισία με ανθότυρο ή πατάτα

Τα πισία είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά εδέσματα της ποντιακής κουζίνας, με ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Πρόκειται για αφράτες, τηγανητές ή ψητές πιτούλες, γεμιστές με διάφορα υλικά, όπως ανθότυρο, πατάτα ή ακόμα και κιμά.

Η Ιστορία των Πισίων

Τα πισία έχουν την καταγωγή τους από τον Πόντο και συνδέονται με τη μαγειρική παράδοση των Ελλήνων της περιοχής. Ήταν ένα αγαπημένο έδεσμα στις οικογένειες, καθώς η παρασκευή τους ήταν απλή και οικονομική, αξιοποιώντας τα βασικά υλικά που υπήρχαν σε κάθε σπίτι: αλεύρι, νερό, μαγιά και μια γέμιση από τυρί ή πατάτα. Τα πισία συχνά ετοιμάζονταν σε γιορτές, οικογενειακά τραπέζια και ως κολατσιό για τα παιδιά ή τους εργάτες στα χωράφια.

Η Παρασκευή των Πισίων

Υλικά για τη Ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Υλικά για τη Γέμιση

Με Ανθότυρο

  • 250 γρ. ανθότυρο ή φέτα (ή συνδυασμός)
  • 1 αυγό (προαιρετικά)
  • Πιπέρι και λίγο δυόσμο ή άνηθο για άρωμα

Με Πατάτα

  • 2-3 πατάτες βρασμένες και λιωμένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο και σοταρισμένο
  • 50 γρ. φέτα (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο

Τα πισία σερβίρονται ζεστά και τρώγονται ευχάριστα είτε ως σνακ είτε ως συνοδευτικό σε ένα παραδοσιακό τραπέζι.

Καλή απόλαυση!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter μας και γίνετε οι πρώτοι που μαθαίνουν για νέες προσφορές, μοναδικές εκπτώσεις και τα τελευταία νέα μας!

© 2025 Leonidis Company. All Rights Reserved. Designed By Zachapan - Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. : 20625530000

amex
diners
nastercard
visa
stripe

   

Please publish modules in offcanvas position.