Ωτία
Τα Ωτία είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκίσματα της Ποντιακής κουζίνας. Πρόκειται για αφράτα, τηγανητά ζυμαράκια που θυμίζουν λουκουμάδες ή τηγανίτες, αλλά έχουν τη δική τους ιδιαίτερη γεύση και ιστορία.
Η Ιστορία των Ωτίων
Το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη "ους" που σημαίνει αυτί, καθώς το σχήμα τους συχνά θυμίζει μικρά αυτάκια. Τα Ωτία παρασκευάζονταν σε γιορτές, χαρές και οικογενειακές συγκεντρώσεις, αποτελώντας αγαπημένο έδεσμα των Ποντίων. Ήταν ένα γλύκισμα που μπορούσε να φτιαχτεί εύκολα με απλά υλικά και προσφερόταν ως κέρασμα σε επισκέπτες ή σε γιορτινά τραπέζια.
Η Παρασκευή των Ωτίων
Η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί βασικά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά
- 200 ml γάλα ή γιαούρτι
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- Μια πρέζα αλάτι
- Ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Μέλι ή ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα (ή το γιαούρτι) και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστού και κόβουμε σε λωρίδες ή μικρά κομμάτια, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό σχήμα.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τα Ωτία μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Σερβίρονται ζεστά, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη ή περιχυμένα με μέλι.
Τα Ωτία είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό γλυκό που συνδυάζει την απλότητα με τη νοστιμιά. Η γεύση τους ξυπνά αναμνήσεις από παλιές οικογενειακές στιγμές και φέρνει τη ζεστασιά της παράδοσης στο τραπέζι μας.
Καλή απόλαυση!