Χατσαπούρι
Το χατσαπούρι (khachapuri) είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα εδέσματα της γεωργιανής κουζίνας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γεμιστό ψωμί με τυρί, που έχει πολλές παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή της Γεωργίας από την οποία προέρχεται.
Η Ιστορία του Χατσαπούρι
Η λέξη "χατσαπούρι" προέρχεται από τις γεωργιανές λέξεις "khacho" (τυρί cottage) και "puri" (ψωμί). Το πιάτο αυτό έχει βαθιές ρίζες στη γεωργιανή παράδοση και θεωρείται βασικό στοιχείο της τοπικής κουλτούρας. Κάθε περιοχή της χώρας έχει τη δική της εκδοχή, με μικρές διαφοροποιήσεις στη γέμιση, το σχήμα και την παρασκευή της ζύμης.
Ένα από τα πιο γνωστά είδη είναι το Ατζαριάν χατσαπούρι (Adjarian khachapuri), που έχει σχήμα βάρκας και σερβίρεται με ένα ωμό αυγό και βούτυρο στη μέση. Αυτή η εκδοχή προέρχεται από την περιοχή της Ατζαρίας, μια παράκτια περιοχή της Γεωργίας, και συμβολίζει μια βάρκα με το αυγό να αναπαριστά τον ήλιο.
Άλλες διάσημες παραλλαγές περιλαμβάνουν το Ιμερετιάν χατσαπούρι (Imeretian khachapuri), που μοιάζει με στρογγυλή πίτα γεμιστή με τυρί, και το Μεγκρελιάν χατσαπούρι (Megrelian khachapuri), που είναι παρόμοιο με το ιμερετιάν, αλλά με επιπλέον τυρί στην κορυφή.
Πώς να Φτιάξετε Χατσαπούρι
Υλικά για τη Ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 10 γρ. φρέσκια μαγιά)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 250 ml γάλα χλιαρό
- 50 ml νερό
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
Υλικά για τη Γέμιση
- 300 γρ. τυρί φέτα ή τυρί ιμερέτι (παραδοσιακό γεωργιανό τυρί)
- 200 γρ. μοτσαρέλα ή άλλο μαλακό τυρί
- 1 αυγό (για τη γέμιση)
- 1 αυγό (για την επιφάνεια)
- 1 κ.σ. βούτυρο (για το σερβίρισμα)
Το χατσαπούρι είναι ένα λαχταριστό και χορταστικό φαγητό, που μπορεί να προσαρμοστεί με διάφορα τυριά και γεμίσεις. Είναι ιδανικό για πρωινό, μεσημεριανό ή ως σνακ. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, αξίζει να το φτιάξετε στο σπίτι και να απολαύσετε μια αυθεντική γεύση της γεωργιανής κουζίνας!
Καλή απόλαυση!