Χβόροστ
Το Χβόροστ (Хворост) είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της ρωσικής και ανατολικοευρωπαϊκής κουζίνας, το οποίο θυμίζει τα ελληνικά δίπλες ή ξεροτήγανα. Το όνομά του σημαίνει "κλαδάκια" ή "ξερά κλαδιά" στα ρωσικά, λόγω της τραγανής υφής και του σχήματός του.
Ιστορία του Χβόροστ
Το Χβόροστ έχει μακρά ιστορία στη ρωσική παράδοση και απαντάται σε διάφορες μορφές σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και η Λιθουανία. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στις αγροτικές περιοχές, όπου οι οικογένειες το έφτιαχναν σε γιορτές, θρησκευτικές εορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Η απλή του συνταγή, που απαιτεί βασικά υλικά όπως αυγά, αλεύρι και ζάχαρη, το έκανε αγαπητό και εύκολο στην παρασκευή, ακόμα και σε δύσκολες εποχές. Σήμερα, το Χβόροστ παραμένει ένα αγαπημένο σνακ που συχνά συνοδεύει το τσάι ή τον καφέ.
Πώς Φτιάχνεται το Χβόροστ
Υλικά:
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας βότκα (ή ξύδι, για περισσότερη τραγανότητα)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)
- 200-250 γρ. αλεύρι (όσο πάρει)
- Ηλιέλαιο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τη βότκα και ανακατεύουμε καλά.
- Ζύμωμα: Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
- Άνοιγμα φύλλου: Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο (2-3 χιλιοστά πάχος) και την κόβουμε σε λωρίδες ή ρόμβους. Κάνουμε μια μικρή σχισμή στο κέντρο κάθε κομματιού και περνάμε τη μία άκρη μέσα από τη σχισμή για να δημιουργήσουμε σχήμα στριφτής κορδέλας.
- Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτια λίγα-λίγα μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα (30-40 δευτερόλεπτα ανά πλευρά).
- Στραγγισμα & Σερβίρισμα: Τοποθετούμε τα τηγανισμένα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν το περιττό λάδι. Όταν κρυώσουν ελαφρώς, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Το Χβόροστ είναι ένα υπέροχο, τραγανό γλυκό που ταιριάζει με κάθε περίσταση, ενώ η ευκολία παρασκευής του το καθιστά ιδανικό για όλες τις εποχές!